Container project Weesp

In onze werkplaats in Weesp staat sinds enkele jaren een 10 feet zeecontainer die we hebben omgebouwd tot een mini kwekerij. In de loop der tijd hebben we hier een breed scala aan bladgroentes, kruiden, kiemgroentes en eetbare bloemen gekweekt. Te veel om op te noemen! Het gebruik en continue verbeteren van de container heeft veel kennis en ervaring opgeleverd. Daarnaast hebben we al die tijd nauwelijks geld uitgegeven bij de groenteman.

urban farming

Een container is ideaal voor gebruik als urban farm. Ze kunnen volledig worden ingericht in onze werkplaats en stekkerklaar worden geleverd. Afhankelijk van de wensen kan een container worden ingericht voor het kweken van verschillende gewassen. Containers zijn gemaakt om te transporteren. Dit maakt ze bijzonder goed inzetbaar op plekken waar tijdelijk behoefte is aan verse groente.

Om de temperatuur constant te houden is de container voorzien van een split unit en geïsoleerd met PIR platen. Deze split unit kan zowel koelen als verwarmen. Hiermee kan altijd de perfecte temperatuur voor een gezonde groei worden ingesteld . Theoretisch kan de container hierdoor op iedere locatie waar een water- en stroomaansluiting aanwezig is worden geplaatst.

Langs de wanden van de container zijn rekken geplaatst van 4 etages. Hierin worden 16 kweekbakken met deksels geplaatst . In deze kweekbakken van 70 x 140 cm wordt een laag water met voeding rond gepompt. De planten zelf staan in mandjes die in gaten in de deksel zijn geplaatst. De wortels groeien rechtstreeks in de recirculerende water/voedingsoplossing.

hydroponics kweeksysteem

Het vloeroppervlak van deze container bedraagt slechts 7 m2. Met een kweeksysteem van 4 etages is maar liefst 16 m2 kweekoppervlak gerealiseerd. De watertoevoer- en opvangbakken, de split unit en een pad om te kunnen werken zijn allemaal in deze mini-container van (l x b x h): 2,99 x 2,44 x 2,59 meter ingebouwd.
Naast water en voeding hebben planten licht nodig. Dit komt van 48 x 42 Watt led kweeklampen die tegen de onderkant van iedere etage van de kweekrekken zijn gemonteerd.
De hier gebruikte led lampen zijn geschikt voor het kweken van bladgroentes en kruiden.