Container farming

kweekcontainer

Kweekcontainer, een plug & play oplossing

Een kweekcontainer is een tot urban farm omgebouwde zeecontainer. Wij gebruiken hiervoor geïsoleerde containers die zowel binnen als buiten kunnen worden ingezet. De containers worden in onze werkplaats volledig ingericht voor het kweken van het door u gewenste gewas. Deze snelle plug & play oplossing biedt grote flexibiliteit. U kunt na levering direct aan de slag met uw urban farming project en wanneer de container verplaatst moet worden kan deze op een vrachtwagen worden afgevoerd om ergens anders te worden ingezet.
De compactheid van de containers maakt dat ze relatief eenvoudig en goedkoop te klimatiseren zijn. Zeecontainers zijn beschikbaar in diverse afmetingen en zijn hoog genoeg om meerdere etages te kunnen inbouwen. Ondanks het geringe vloeroppervlak kan er zo toch een aanzienlijk kweekoppervlak worden gecreëerd.

De container wordt ingericht met palletstellingen van 80 cm diep en 250 cm hoog. De lengte van de stelling hangt af van het type gewenste container. Deze stellingen worden langs de zijwanden in de container geplaatst met er tussen een pad van bijna 70 cm breed. Afhankelijk van het type gewas dat u in de container wenst te kweken kunnen 1 of meerdere etages in de rekken worden geïnstalleerd. Op deze etages worden eb & vloed trays geplaatst die geschikt zijn voor gebruik in een druppel- of een eb & vloed irrigatiesysteem. Een andere mogelijkheid zou zijn om speciale hydro kweekbakken in de stellingen te gebruiken zoals in onderstaande beschrijving. Hierbij hangen de planten rechtstreeks met hun wortels in een water/voedingsoplossing en wordt helemaal geen substraat gebruikt.

Boven iedere etage wordt door ons het type kweeklamp gemonteerd welke geschikt is voor de kweek van het gewenste gewas.
De etages in de stellingen vormen “zones” waarvan de belichtingssterkte en het aantal bewateringsbeurten afzonderlijk kunnen worden ingesteld.

De containers zijn beschikbaar in 4 afmetingen:

ModelBuitenmaten l x b  x hBinnenmaten l x b x hAantal m2 kweekoppervlak/ etage
10ft2,99 x 2,44 x 2,90 mtr2,20 x 2,29 x 2,57 mtr2,4
20ft6,06 x 2,44 x 2,90 mtr5,38 x 2,29 x 2,57 mtr5,92
40ft12,20 x 2,44 x 2,90 mtr11,92 x 2,29 x 2,57 mtr14,4
45ft13,72 x 2,50 x 2,90 mtr13,55 x 2,44 x 2,70 mtr18

 

Aansturing

De aansturing van de apparatuur in de container is volledig geautomatiseerd. Alle instellingen en gemeten waardes kunnen via een app worden gecontroleerd en aangepast. Pushnotificaties houden u op de hoogte van eventuele storingen.
Gemeten waardes als temperatuur, luchtvochtigheid, CO2 gehaltes, vochtgehaltes en temperatuurwaardes van het substraat, PH, EC en temperatuurwaardes van het voedingswater worden in een datalogger verzameld en in grafieken verwerkt.
Zo heeft u ten alle tijden en vanaf iedere locatie ter wereld inzicht en controle over de voortgang van uw kweek. Het systeem kan eventueel worden uitgebreid met IP camera’s zodat u ook visueel uw project kunt volgen.
Wanneer u G-tools toegang geeft tot de geïnstalleerde app kunnen wij het verloop van de kweek op afstand monitoren en adviseren.

Met de aansturingssoftware kunnen onderstaande taken worden ingesteld, gemeten en gecorrigeerd:

-In- en uitschakelmomenten verlichting inclusief zonsopgang en zonsondergang simulatie.
-Gewenste PAR/PPF (lichtsterkte) waardes van de verlichting in de verschillende zones.
-Temperatuur dag en nacht.
-Luchtvochtigheid dag en nacht
-Temperatuur substraat
-Vochtigheid substraat
-Temperatuur voedingswater
-PH waarde voedingswater
-EC waarde voedingswater
-Waterniveau watertank
-Rookmelder
-Lekkagemelder
-Inbraakmelder

 

Verwarming/koeling

Om een gelijkmatige temperatuur te handhaven wordt een Toshiba split unit in de container gemonteerd. Deze apparaten kunnen zowel verwarmen, koelen als ontvochtigen.
Koel- en verwarmingsvermogen zijn afhankelijk van het gekozen model container en verlichting.

Luchtafzuiging
Prima Klima Blue Line AC ventilator met matching Prima Klima Industry Line koolstoffilter.
Capaciteit afhankelijk van gekozen model container en verlichting.

Luchtinvoer
Prima Klima Blue Line AC ventilator
Capaciteit afhankelijk van gekozen model container en verlichting.
Inclusief zwenkventilatoren voor interne luchtcirculatie.

Luchtbevochting
Capaciteit afhankelijk van gekozen model container

Irrigatie

Watertank met inhoud afhankelijk van gekozen model container.
Druppelirrigatie- of eb & vloed irrigatiesysteem
Toevoerpomp met een capaciteit afhankelijk van het gekozen model container
Peristaltische doseringspompen voor het toevoegen van voeding en PH correctoren

Containerproject Weesp

In onze werkplaats in Weesp staat sinds enkele jaren een 10 feet zeecontainer die we hebben omgebouwd tot een mini kwekerij. In de loop der tijd hebben we hier een breed scala aan bladgroentes, kruiden, kiemgroentes en eetbare bloemen gekweekt. Te veel om op te noemen! Het gebruik en continue verbeteren van de container heeft veel kennis en ervaring opgeleverd. Daarnaast hebben we al die tijd nauwelijks geld uitgegeven bij de groenteman.

Om de temperatuur constant te houden is de container voorzien van een split unit en geïsoleerd met PIR platen. Deze split unit kan zowel koelen als verwarmen. Hiermee kan altijd de perfecte temperatuur voor een gezonde groei worden ingesteld . Theoretisch kan de container hierdoor op iedere locatie waar een water- en stroomaansluiting aanwezig is worden geplaatst.

Langs de wanden van de container zijn rekken geplaatst van 4 etages. Hierin worden 16 kweekbakken met deksels geplaatst . In deze kweekbakken van 70 x 140 cm wordt een laag water met voeding rond gepompt. De planten zelf staan in mandjes die in gaten in de deksel zijn geplaatst. De wortels groeien rechtstreeks in de recirculerende water/voedingsoplossing.

hydroponics kweeksysteem

Het vloeroppervlak van deze container bedraagt slechts 7 m2. Met een kweeksysteem van 4 etages is maar liefst 16 m2 kweekoppervlak gerealiseerd. De watertoevoer- en opvangbakken, de split unit en een pad om te kunnen werken zijn allemaal in deze mini-container van (l x b x h): 2,99 x 2,44 x 2,59 meter ingebouwd.
Naast water en voeding hebben planten licht nodig. Dit komt van 48 x 42 Watt led kweeklampen die tegen de onderkant van iedere etage van de kweekrekken zijn gemonteerd.
De hier gebruikte led lampen zijn geschikt voor het kweken van bladgroentes en kruiden.

Nieuwsgierig geworden?

Wil je ook graag voor jezelf of je organisatie een container farm beginnen?
Wij willen je hier graag bij helpen. Download onderstaande vragenlijst, vul hem in en mail hem naar ons. Wij kunnen aan de hand van je antwoorden een eerste ontwerp en vrijblijvende offerte maken.