Edamame Sojabohnen züchten

Edamame kweken, 13-9-2017

Edamame is een sojavariant die veel als snack wordt gegeten in Japan. De bonen worden licht gekookt, bestrooid met zeezout en vervolgens in z’n geheel opgediend. Heerlijk met een soja dipsaus en……….super gezond.
Het leek me leuk om te proberen de bonen in een van onze kasten te kweken. Ik heb nooit iemand Edamame sojabonen binnen onder een lamp zien kweken. Op internet kon ik er ook niks over vinden. Misschien gaat het ook niet en wordt deze blog een totale mislukking.
Toch heb ik er voor gekozen de blog “real time” op de website te plaatsen omdat jullie me dan misschien kunnen steunen met advies en tips.
Dit kan via onze contactpagina of via Facebook.

Het Plan

Ik wil 8 x 11 liter potten gebruiken. In elke pot moeten uiteindelijk 2 edamame planten komen te staan. De potten komen in twee rijen in de kast te staan. Tussen de twee rijen ga ik op ongeveer 1,20 meter hoog een balkje monteren waarover een plantnet gehangen wordt. De onderste uiteinden van het net wil ik aan de bovenrand van de potten bevestigen zodat het net als een soort piramide tussen de twee rijen potten komt te hangen (foto volgt). De bonen kunnen dan over het net naar het licht groeien terwijl de onderste delen toch voldoende licht krijgen.
De kast waarin ik ga werken is de Bonanza 600. Omdat ik de planten in het begin niet te veel licht wil geven heb ik het standard Eurogear 600W voorschakelapparaat waarmee de kast is uitgerust vervangen voor een Lucilux electronische dimbare 600W voorschakelapparaat.
Zo kan ik de planten in het begin 250Watt verlichting geven, als ze wat gegroeid zijn 400Watt en uiteindelijk 600W.
Scheelt ook op de stroomrekening.

growbox mit dimmbarem-ballast

Der Bonanza 1m2 grow box mit dimmbare ballast.

Het dimbare voorschakelapparaat kan de lamp op 250, 400, 600 en 660 Watt laten branden

De zaden zaai ik in turfpotjes en laat ik eerst een tijdje voorgroeien onder een 2 x 55Watt spaarlamp. De potjes met de zaden gaan in een propagator zodat de luchtvochtigheid hoog blijft. De net ontkiemde plantjes hebben nog nauwelijks wortels en zijn voor hun vochtopname aangewezen op hun bladeren waarmee ze vocht uit de lucht kunnen opnemen. Zodra ze groot genoeg zijn en de wortels groeien door de wand van de potjes gaan de plantjes met potje en al in de 16 liter potten. Twee per pot. De turfpotjes zullen uiteindelijk vergaan in de aarde.

 

edamame kweken

Envy, de edamameboon waar ik voor heb gekozen

 

De bonen gaan in een turfpotje ongeveer 2cm in de grond

 

 

De propagator met de potjes onder de PK 2 x 55W spaarlamp

 

16-9-2017

Na 2 dagen komen de eerste bonen al op. Eerst breekt de aarde open op de plek waar de boon ontspruit, vervolgens springt er meteen een klein plantje op met een eerste paar blaadjes. Dit gebeurt allemaal binnen 24 uur. Je kunt de bonen zien groeien. Ook de wortels groeien erg snel. Na nog een dag groeien de wortels al door de turfmolmpotjes.
De wortels kunnen slecht tegen het licht en verdrogen snel. Daarom besluit ik om ze nu al meteen over te potten naar de 11 liter potten en zet uit onder de 600 Watt dimbare Lucilux natriumdamp lamp. 2 Planten per pot.
De potten vul ik met Guanokalong aarde. Een rijk met vleermuizenmest bemeste aarde waar de bonen voorlopig genoeg voeding uit kunnen halen.

 

 

edamame kweken

Binnen drie dagen kwam 90% van de bonen op

 

 

 

 

edamame kweken

De wortels groeien al door de turfpotjes

 

 

edamame kweken

De edamame in de 11 literpotten

 

 

De Lucilu dimabare ballast stel ik voorlopig in op 250Watt

 

3-10-2017

De bonen groeien als kool. Ze zijn wel erg sprietig en fragiel. De bonen hebben ondersteuning nodig en zoeken naar iets om langs omhoog te groeien. Tijd dus om het “klimrek” te installeren.
Op 40 cm onder de lamp ga ik over de volle breedte van de kast een aluminium profiel monteren. Daar gooi ik een plantnet overheen wat ik aan de onderzijde bevestig aan de rand van de potten. Zo ontstaat een taps toelopend klimrek waarover de bonen naar de lamp kunnen groeien terwijl de onderkant van de planten ook nog voldoende licht zullen krijgen. Althans dat hoop ik dat het zo gaat werken.

 

Op 40 cm onder de lamp monteer ik eerst deze steunen aan de zijwanden van de kast

 

 

Over de steunen leg ik een aluminium u-profiel

 

Nu heb ik een stevige bevestiging voor het plantnet

 

 

Het plantnet gaat over het profiel en is bevestigd aan de randen van de potten. Het perfecte “klimrek”