Kweken met het 3 in 1 systeem, tips & tricks

Kweken met een irrigatiesysteem

Zoals de beschrijving in de webshop al aangeeft biedt dit systeem je de mogelijkheid om met 3 verschillende manieren van kweken met een irrigatiesysteem kennis te maken.
Met een paar simpele ingrepen is het te gebruiken als druppelirrigatie- een eb & vloed- of als een hydro systeem. We hebben een youtube filmpje gemaakt om te laten zien hoe eenvoudig het systeem naar een andere “modus operandi” is om te bouwen.
Iedere modus heeft zo z’n eigen voor- en nadelen en do’s and don’ts.
Door voortdurend met de 3 in 1 systemen in onze showroom te testen en experimenteren  doen we continue nieuwe ervaringen op. Met deze ervaringen verbeteren we het systeem en doen we allerlei tips & tricks op die we in deze blog willen delen. Omdat het dus een “ongoing process” is is het verstandig om deze pagina regelmatig te blijven bezoeken.

Druppelirrigatie

Door het 8 armige verdeelstuk met de slangetjes en de druppelaars in de toevoer te draaien wordt het systeem een druppelirrigatiesysteem. De stekker van de waterpomp wordt in de tijdklok gestoken waarmee het aantal waterbeurten per etmaal wordt ingesteld. De 2 bruisstenen van de luchtpomp worden in het watervat geplaatst en de stekker in het stopcontact gestoken (geen tijdklok). Wanneer het vat gevuld is met water en meststoffen krijgt de voedingsoplossing nu ook het laatste voor de plant belangrijke bestanddeel,… zuurstof.

Het 8 armige verdeelstuk waar de slangetjes met de druppelaars opgeschoven kunnen worden

Een druppelsysteem wordt meestal gebruikt voor de kweek van planten in potten met aarde. Je zou dus 8 potten met planten in de kleine uitvoering van het 3 in 1 systeem kunnen plaatsen. Voor het 0,35m2 kweekoppervlak lijkt me dat wat veel. Ik zou het bij maximaal 4 planten houden en 2 druppelaars per plant steken.
Het kweken van planten in aarde heeft veel voordelen. In vergelijking met hydro kweken is het een stuk natuurlijker manier van kweken. Een goede aarde is een levend iets dat bruist van de enzymen, bacteriën en andere micro organismen. Deze micro organismen zetten stoffen in de aarde om in voor de plant belangrijke voedingsstoffen. Dit kunnen stoffen zijn die reeds in de aarde aanwezig zijn of die worden meegeven met het gietwater.
Wanneer je het systeem in de hydro modus gebruikt hangen de wortels direct in het water en dien je de voedingsstoffen direct toe aan de plant. Dus zonder tussenkomst van micro organismen. In dit geval ben je aangewezen op zogenaamde minerale meststoffen. Dit zijn synthetische voedingsstoffen. Sommigen vinden dit een naar idee en geven om deze reden de voorkeur aan kweken in aarde.
Eigenlijk is bijna iedere plant zowel hydroponisch als op aarde te kweken. Voor de door jou gekozen plant maakt het dus niet zo veel uit of je dit met een druppel-, eb & vloed- of hydro systeem doet.
Een van de grote voordelen van het kweken op aarde is dat aarde een goede bufferende werking heeft tegen beginnersfouten. Schommelende PH waardes, te veel voeding, te weinig voeding, zullen minder snel en minder heftig impact hebben op de ontwikkeling van de plant bij een kweek op aarde.
Een van de allergrootste voordelen vind ik zelf de eenvoud. Tegenwoordig is er plantenvoeding in poedervorm op de markt. In onze webshop verkopen wij Greenhouse Powder feeding. Deze poedervoeding meng je niet met het gietwater maar strooi je eenmalig over de aarde in de pot. Je hoeft dus geen voeding met water te mengen in het watervat. Opgeloste voeding is vaak beperkt houdbaar (max. 1 week). Daarnaast veroorzaakt de voeding in het water PH schommelingen waardoor bepaalde essentiële voedingselementen voor een plant onbereikbaar kunnen worden.
Bij de poedervoeding vul je dus je watervat met puur leidingwater. Wij zuren het zelfs niet eens af.  Bij iedere druppelbeurt sijpelt er voeding mee in de aarde en het enig wat jij hoeft te doen is het watervat gevuld houden met water.

kweken met een irrigatiesysteem

                 Paprika’s met druppelirrigatie en Greenhouse Powder feeding……..,easy does it!

De paprika’s op de afbeelding hebben we zelf opgekweekt uit zaden afkomstig van een paprika uit de supermarkt. Nadat de zaden gedroogd zijn planten we ze in steenwolblokjes die we vervolgens in een verwarmde propagator plaatsen.
Zodra de wortels uit de blokjes groeien kunnen ze in de potten met aarde worden geplaatst. In deze blog gebruiken we Guano Kalong aarde. Deze bevat vrij veel meststoffen. Omdat de jonge plantjes hier niet van houden planten we ze eerst in houtvezelpotjes gevuld met een licht bemeste aarde. Wanneer de wortels door de wand van deze houtvezelpotjes groeien verpotten we ze naar de 11 liter potten gevuld met de Guano Kalong aarde. Het paprikaplantje kan inclusief het houtvezelpotje in de aarde worden geplant. De wortels groeien dwars door de wand en het potje zal uiteindelijk vergaan in de aarde.
Zoals gezegd is de Guano Kalong aarde vrij zwaar bemest. Ik wacht dus nog even met het besprenkelen van de aarde met Greenhouse Powder feeding. Ook stel ik nog geen waterbeurten in in de tijdklok van het irrigatiesysteem. Ik schakel de pomp 1 keer handmatig in, net zo lang tot de aarde redelijk vochtig aanvoelt. Nu geef ik de komende dagen (week) geen water meer. De aarde zal nu uitdrogen wat de wortels zal stimuleren harder te gaan groeien om op zoek te gaan naar water.

In een verwarmde propagator worden de jonge plantjes van onder verwarmd en de deksel zorgt voor een hoge luchtvochtigheid.

Hydro

Wanner de deksel met de 5 plantgaten op de lekbak wordt geplaatst wordt het 3 in 1 systeem een hydroponics systeem.
Door de pomp permanent in te schakelen wordt er een laag water met voeding in de lekbak gepompt. De overloop draai je in de afvoer van het systeem en zorgt dat de bak niet overstroomt. Het 8 armige verdeelstuk moet in de toevoer (de doorvoer verbonden met de pomp) worden gedraaid. Niet alleen zorgt dit voor extra circulatie en zuurstofopname maar het verdeelstuk functioneert ook als veiligheidsklep. Mocht de stroom uitvallen en de toevoerpomp stoppen dan zal niet al het water via de pomp terugstromen naar het watervat onder de tafel.

lekbak voor irrigatiesysteem

De lekbak van het 3 in 1 systeem

De deksel met de 5 plantgaten

Links het 8 armige verdeelstuk in de aanvoer en rechts de overloop in de retour.

Opstarten

Het is raadzaam om in het begin van de kweek met een hoger waterniveau in de lekbak te werken. De meest precaire fase van de kweek is het moment waarop de wortels onder uit de netcups beginnen te groeien en de sprong moeten maken naar het water in de lekbak. Wanneer de wortels het water eenmaal hebben bereikt kan het pvc buisje uit de overloop worden getrokken. Hiermee verlaag je het waterniveau in de lekbak met 1,5 cm.

Wanneer de wortels het water hebben bereikt kan het waterniveau worden verlaagd door het pvc buisje uit de overloop te verwijderen.

kweken met een irrigatiesysteem

Aanblik onder de deksel. De wortels hebben het water bereikt. Een mooi moment het waterniveau te laten zakken.

Bij gebruik van het 3 in 1 systeem als druppel- of eb & vloed systeem worden de bruisstenen van de luchtpomp in de waterbak onder de tafel gelegd. Wanneer je het systeem in de hydro modus gebruikt wordt plaats je de twee lange bruisstenen die bij het systeem zijn meegeleverd direct in de lekbak. Hiermee dien je zuurstof toe direct bij de wortels van de plant. Dit leidt tot een explosieve toename van de biomassa. Bovendien helpt dit de planten door de moeilijke fase van de sprong naar het water heen. De opstijgende luchtbelletjes spetteren water tegen de onderkant van de netcups. Hierdoor drogen de wortels die onder uit de netcups groeien niet uit voordat ze het water hebben bereikt.

De twee bruisstenen van 30cm lang moeten in de lekbak worden gelegd bij gebruik in de hydro modus.De positie van de bruisstenen ten opzichte van de plantgaten.

Het kan zijn dat de pomp sneller water in de lekbak pompt dan eruit kan lopen via de overloop. In dit geval kun je met de kraan onder de lekbak de toevoer iets dicht draaien. Net zover tot er een mooie rustige aan- en afvoer ontstaat.

Zoals je in de youtube film hebt kunnen zien worden de planten in de “netcups” geplaatst die vervolgens worden afgevuld met hydrokorrels. Het is belangrijk dat je voor een grove hydrokorrel kiest zodat deze niet door de mazen van de netcup vallen. De korrels zouden in de retourleiding terecht kunnen komen en deze verstoppen. Het resultaat kun je wel raden. Je zou voor de zekerheid een stuk panty of iets anders wat als een zeef functioneert over de overloop kunnen spannen.
De korrels moeten zorgvuldig worden gewassen voor ze gebruikt kunnen worden. Wij laten ze daarnaast ook nog een nacht weken zodat ze zich volzuigen met water (gewoon kraanwater).
Nadat de planten zijn geplaats in het systeem breekt de meest cruciale fase aan. De fase waarin de wortels van de plantjes de sprong moeten maken van de onderkant van de netcup naar het water in de lekbak. Hierom is het belangrijk dat je de twee lange bruisstenen zoals hieronder aangegeven in de lekbak plaatst. De opstijgende luchtbelletjes spetteren water tegen de onderkant van de netcups. Hierdoor drogen de wortels die onder uit de netcups groeien niet uit voordat ze het water hebben bereikt.

Plantnet

Als alles goed gaat en je planten groeien lekker door dan zullen ze al gauw ondersteuning nodig hebben. Wanneer deze in potten met aarde staan kun je eenvoudig een plantstok in de grond naast de plant prikken en deze hier aan vastbinden. Wanneer het systeem in de hydro-modus wordt gebruikt is dit lastiger. De meest eenvoudige, efficiënte en goedkoopste manier is het gebruik van een plantnet. Je kunt deze aan haakjes bevestigen die je, zoals op de foto, in de aluminium profielen van de kast schroeft.
Het is verstandig om direct aan het begin van de kweek het net op te hangen. Afhankelijk van de soort planten die je gaat kweken bepaal je de hoogte waarop het net moet komen te hangen. Je planten kunnen zo door het net heen groeien in plaats van dat het net over de planten getrokken moet worden wat vaak beschadigingen aan je planten oplevert.
Bovendien heeft een net het voordeel dat je er ook makkelijk zijtaken aan vast kunt maken.
Vooral bij het kweken van vruchtdragende planten is het net of een andere ondersteuning erg belangrijk. Zonder zullen de planten, naarmate het gewicht van de vruchten toeneemt, tegen elkaar aan gaan hangen en uiteindelijk omvallen.

kweken met een irrigatiesysteem

Chilipepers in het 3 in 1 systeem. Het plantnet zal voorkomen dat de planten omvallen wanneer er pepers aan groeien.

kweken met een irrigatiesysteem

Na ongeveer 3 maanden zijn er nog 3 planten in het systeem overgebleven. Deze vullen de kast volledig op en produceren een onafgebroken stroom pepers.