Project Het Seminar

Begin december 2021 hebben we het eerste deel van dit project gerealiseerd in de kelder van restaurant Het Seminar in Zenderen, Overijssel. Het Seminar, in het bezit van een groene Michelin ster, heeft als doelstelling 100% zelfvoorzienend te worden. Naast weilanden, moestuinen en een voedselbos is er nu dus ook een binnentuin.
Het door ons opgeleverde eerste deel bestaat uit 10m2 kweekoppervlak, verdeeld over 2 etages voor het kweken van bladgroentes en kruiden.
De opstelling bestaat uit een palletstelling waarin 10 kweekbakken van 140 x 70 x 15cm zijn geplaatst. Deze worden vanuit een kliko afvalcontainer continu volgepompt met een water/voedingsoplossing tot er een nivo van zo’n 5 cm in de bakken staat. Hierna loopt de voedingsoplossing via een overloop terug naar een tweede kliko die als opvang retourwater dient.
Bij deze zogenaamde hydro kweekmethode hangen de planten dus rechtstreeks met hun wortels in het water. Geen geknoei met aarde of ander kweekmedium dus.

Voor de verlichting hebben we gekozen voor 18 stuks led kweekbars van 80 Watt. De hele installatie verbruikt 1440 Watt voor de verlichting. Daarnaast wordt er nog zo’n 300 Watt stroom verbruikt aan pompen en ventilatiesystemen.

In februari 2022 werd ons gevraagd een tweede deel erbij te bouwen. Deze keer voor het kweken van tomaten en paprika’s. Het hydro kweken was kennelijk goed bevallen want ook deze opstelling moest op dezelfde manier worden ingericht.
Deze keer hebben we vierkante PVC buizen gebruikt van 150cm lang. 7 Stuks in totaal. Om een zelfde “look” te creëren als de eerste opstelling hebben we weer een palletstelling gebruikt om de buizen in te plaatsen. Ook hier staan de planten in mandjes die voor de water aan- en afvoer zijn aangesloten op twee kliko’s. 

Omdat tomaten- en paprikaplanten behoorlijk groot kunnen worden kan er slechts één etage worden gerealiseerd. Voor het kweken van bloeiende, vruchtdragende planten is aanzienlijk meer licht nodig dan voor het kweken van bladgroentes en kruiden. Daarom diende ook de verlichting aangepast te worden. In dit tomatenkweekrek van ongeveer 3,4 m2 kweekoppervlak hangen 4 led kweeklampen met een vermogen van 250 Watt per stuk. Per m2 hangt er dus 294 Watt aan verlichting boven de tomaten. Ter vergelijking, boven de eerste kweekopstelling voor bladgroentes hangt 144 Watt per m2.

De lampen die gebruikt zijn in de tomatenopstelling zijn dimbaar. Hierdoor kan in de beginfase wanneer de planten nog klein zijn en minder behoefte aan licht hebben minder licht toegediend worden. Zo wordt ook stroom bespaart.

Er zitten ongeveer twee maanden tussen de oplevering van het eerste en het tweede deel van de kwekerij. Toen wij bezig waren met de installatie van het tweede gedeelte was het eerste deel al volledig tot bloei gekomen en liepen de koks af en aan voor het oogsten van de gewassen.