Ventilatie van een kweekruimte

Het belang van goede ventilatie van een kweekruimte, by Gweedo

Bij het kweken van gewassen in een afgesloten ruimte is goede ventilatie van groot belang. Niet alleen voor de planten zelf, maar met de juiste installatie kweek je ook veilig, efficiënt en voorkom je overlast van geur en geluid. In dit blog vertellen we je welke apparatuur je nodig hebt voor een goede kweekventilatie van een kweekruimte en waar je op moet letten bij de aanschaf van een afzuigventilator.

ventilatie van een kweekruimte

Het afzuiginstallatiesysteem

Een afzuigventilator zuigt lucht weg uit de kweekruimte. Door de afzuiging ontstaat er onderdruk in de ruimte en via de luchtinlaten wordt verse lucht aangezogen. Uit deze verse lucht haalt de plant koolstofdioxide, CO2. De plant heeft CO2 nodig om licht om te zetten in zuurstof en suikers die dienen als voeding voor de plant. Dit proces noemt men fotosynthese.

Verschillende types afzuigventilatoren

In principe bestaan er afzuigers met drie verschillende soorten ventilatoren. Afhankelijk van de toepassing en hoeveelheid te verplaatsen lucht wordt de geschikte ventilator gekozen.

1.  Axiaal ventilatoren

Bij deze ventilatoren verplaatst een propeller de luchtstroom in horizontale richting. Ze kunnen een relatief grote hoeveelheid lucht verplaatsen, maar met een drukbereik van 80 Pa kunnen ze dit alleen als er geen zuig- of persvermogen nodig is.ventilatie van een kweekruimteAxiaal ventilator

2. Diagonaal ventilatoren

Dit zijn doorontwikkelde axiale ventilatoren met een hogere efficiëntie. De luchtbladen zijn conisch en aerodynamisch gevormd waardoor de luchtstroom uit de ventilator over een hoek van 45° ten opzichte van de inlaat wordt uitgestoten. Ze kunnen worden gebruikt tot een drukbereik van 250 Pa.
diagonaal ventilatorDiagonaal ventilator met conische en aerodynamisch gevormde bladen

3. Radiaal ventilatoren

Deze ventilatoren hebben turbine-achtige schoepenwielen die horizontaal lucht aanzuigen en verticaal uitstoten. Met een drukbereik tot 1000 Pa is dit de meest efficiënte oplossing voor het verplaatsen van grote luchtvolumes met hoge filterprestaties.

Radiaal ventilator
Radiaal ventilator met turbine-achtige schoepenwielen

De G-tools afzuigers hebben diagonale ventilatoren. Deze ondervinden weinig weerstand aan de aanzuig- en afvoerzijde. Met hun grote luchtverplaatsing en hoge efficiëntie zijn ze ideaal voor de G-tools kweekkasten. De afzuigers zijn uitgerust met twee typen motoren, AC en EC motoren.

AC motor

De Alternating Current motor is een conventionele wisselstroommotor. In het huis van de AC motor, de stator, zitten permanente magneten. In het draaiende gedeelte, de rotor, wordt een wisselend elektromagnetisch veld opgewekt dat zich afzet tegen het magnetisch veld van de stator. Hierdoor wordt elektrische energie omgezet in een draaiende beweging. De snelheid van de AC motor is afhankelijk van de frequentie en de spanning. Rechtstreeks aangesloten op netspanning draait de ventilatormotor zijn maximale rotatiesnelheid. Om de snelheid van de motor te regelen zal de spanning of de frequentie aangepast moeten worden. In de meeste gevallen wordt dit gedaan door de spanning aan te passen met een variabel instelbare transformator, oftewel een dimmer. Het nadeel hiervan is het grote vermogensverlies dat resulteert in warmteontwikkeling en bromgeluiden in de dimmer en de ventilator. Een ander nadeel is dat de permanente magneten in de behuizing een remmende werking hebben op de rotor als deze beweegt in een gebied waar het magnetisch veld niet optimaal is.

EC motor

De techniek van de Electronically Commutated motor wordt omschreven als “soft communication”. Dit is de combinatie van communicatiestrategie en motorontwerp. In dit geval zitten er verschillende permanente magneten in het draaiende gedeelte, de rotor. Het stilstaande gedeelte, de stator, bevat elektromagneten die door intelligente elektronica worden aangestuurd. De elektrische energie wordt omgezet in een draaiende beweging van de rotor. Sensoren meten de snelheid en de positie van de propeller. De motor draait hierdoor altijd op de meest efficiënte manier met een zo hoog mogelijk vermogensbereik. Door de electronica in de motor is de ventilatorsnelheid traploos te regelen zonder vermogensverlies en bijgeluiden. Een ander voordeel is dat de EC motor aan te sluiten is op zowel een gelijkstroom- als een wisselstroomnet. De EC motor is nauwelijks groter dan een AC motor en past in dezelfde behuizing. Met dezelfde afmeting levert een EC afzuiger betere prestaties met een lager verbruik. De G-tools afzuigers zijn plug-and-play, dus is het heel eenvoudig om te upgraden van een AC afzuiger naar een efficiëntere EC afzuiger.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een afzuiger

Voor het kiezen van de juiste afzuigventilator bereken je het volume van de ruimte en vergelijk je dit met de capaciteit van de afzuiger. Een te grote afzuiger maakt onnodig geluid en verspilt energie. Met een te kleine afzuiger krijgen de planten te weinig verse lucht en zullen ze achterblijven in groei en bloei. Het type en Wattage van de lamp die je gebruikt zijn ook belangrijk bij de aanschaf van een afzuiger. Wil je voordeel hebben van een sterke lamp, zul je ook veel verse lucht moeten aanvoeren en veel warmte moeten afvoeren.

De capaciteit van de ventilator berekenen

Bij bloeiende planten met verlichting met grote intensiteit is het ideaal om drie keer per minuut de inhoud van de kweekruimte te verversen.

We nemen als voorbeeld de Bonanza (1mᒾ) met 2x G-bars 170W Led.

Deze kweekkast heeft een inhoud van 1,62m3. Om dit volume 3 keer te verplaatsen, heb je minimaal een ventilator nodig die 3 x 1,62m3 = 4,86m3 in een minuut kan afzuigen.
De capaciteit, of het debiet, van een afzuigventilator wordt altijd weergegeven in het aantal kubieke meters per uur. Dus 4,86m3 x 60min. = 292m3/uur.

De complete kit bevat de G-tools 125 buisventilator met 2 standen. De eerste stand is ideaal in het begin van de kweek. De jonge plantjes gebruiken nog maar weinig CO2 en zo kweek je zuiniger. De hoge stand is perfect voor een goede bloeifase.

Tijdens het gebruik zullen er nog andere factoren van toepassing zijn op de prestaties van het systeem. Bevat het luchtsysteem veel bochten en er is een geluiddemper gemonteerd, zal er extra weerstand ontstaan op de afvoerzijde. De filters worden na verloop van tijd vuil waardoor de zuigkracht aan de inlaatzijde van de ventilator afneemt. De verplaatsing van de hoeveelheid lucht is sterk afhankelijk van deze weerstanden.

Goede ventilatie is een goed klimaat

De juiste temperatuur en luchtvochtigheid zijn van groot belang voor de groei en bloei van de plant. De afzuigventilator langzamer of juist sneller laten draaien heeft invloed op het klimaat in de kast. Als de snelheid van jouw afzuigventilator niet te regelen is, is een fancontroller aan te raden om de snelheid van de kweekventilator automatisch te regelen en zo het klimaat in de kast te beheren. Met een clipfan creëer je een nog betere luchtcirculatie in de kast. Daarnaast brengt de luchtstroom de plant in beweging waardoor hij steviger en sterker wordt.

Ventilatie in een kweekruimte

De G-tools 125- 2 standen ventilator verbonden aan de aanzuigkant met een Prima Klima eco filter

Voorkom geuroverlast!

Met een goede installatie zorg je dat er geen geur uit je kast ontsnapt. Zo voorkom je geuroverlast en houd je je kastje netjes verborgen. Verbind daarom altijd een koolstoffilter met je afzuiger. Hierbij heb je de keuze uit een Eco filter of een Industry filter. Let bij de aanschaf op de capaciteit van het filter en stem deze af op de afzuiger. (Met een te groot filter is het contacttijd te lang en filtert het kool de vervuiling niet uit de lucht)  of (Een te groot filter is overbodig). Is het filter te klein, zal hij de afzuigventilator afremmen waardoor deze veel meer energie gaat verbruiken. De contacttijd is dan kort en de lucht wordt niet goed gefilterd. Houd het filter schoon en vervang het op tijd, dit voorkomt dat de ventilator onnodig belast wordt en houdt de stroomkosten lager.

Heb je nog vragen over het belang van een goede kweekventilatie? Neem dan gerust contact met ons op.