Living soil

G-tools is een groot voorstander van biologisch kweken. Gebruik indien mogelijk organische meststoffen en vermijd het gebruik van pesti- en herbiciden!
Op Instagram kwamen we onlangs Kameleo tegen die het wel erg biologisch aanpakt.
Kameleo kweekt om medicinale redenen één cannabisplant in een Bonanza 0.35 kweekkast.
De aarde waarin deze plant gekweekt wordt stelt Kameleo zelf samen volgens de “living soil” methode. Hierbij voedt hij als het ware de aarde in plaats van de plant. Alles wat de plant nodig heeft om gezond te groeien en te bloeien ontvangt ze van schimmels, insecten en micro organismes die in de aarde leven. In ruil daarvoor voedt de plant het bodemleven met suikers. Een door miljoenen jaren tot perfectie geëvolueerde symbiose. Hieronder zijn verslag inclusief het recept van de living soil.

Living soil

 

Living soil, by Kameleo

Een plant kan slechts zo goed zijn als de aarde waarin ze groeit.
Een gezond en vitaal bodemleven is hierbij de basis. Oftewel “living soil”. Living soil levert grote krachtige planten op met vruchten die zich onderscheiden in geur, kleur en smaak. Living soil is geschikt voor het kweken van bijna alle soorten groentes, kruiden, fruit en bloemen. Bovendien hebben gezonde sterke planten meer weerstand tegen plagen en ziektes waardoor gebruik van pesticiden vermeden wordt.

Biodiversiteit

Een grote biodiversiteit in de bodem is dus essentieel voor het kweken van gezonde planten. In living soil gaan schimmels, nematoden en bacteriën een symbiotische relatie aan met de plant. Ze breken organisch materiaal in de bodem af en zetten dit om in voedingsstoffen voor de plant. In ruil geeft de plant suikers af waarmee het bodemleven zich voedt. Regenwormen zorgen voor een luchtige bodemstructuur en voorzien de plant met hun uitwerpselen van weer andere belangrijke voedingsstoffen.
Maar hoe maak je en behoud je nou deze levende aarde?

Recept

Na veel onderzoek, studie en eindeloos testen ben ik tot een recept gekomen om mijn eigen living soil te mixen. Het is een samenstelling van ingrediënten om een biotoop te kick starten die zichzelf en de planten voedt. Je planten zullen erop exploderen! Hier volgt de exacte samenstelling en een korte beschrijving van de elementen.


-40% Lightmix.
Deze onbemeste aarde dient als basis voor de living soil.
Je kunt het in ieder tuincentrum kopen. Zelf gebruik ik Plagron Lightmix.

-20% Wormenmest (wormenpoep).Bij voorkeur met levende wormen. Een goede wormenmest zit vol met wormeneitjes die na verloop van tijd zullen uitkomen. Wormenmest is zo bijzonder omdat de uitwerpselen van een worm wel 10 keer zoveel goede micro organismes bevatten als er aanwezig waren in het gegeten voedsel. Wormen zijn ware micro organismefabrieken. Deze enorme hoeveelheid bacteriën gaat direct aan het werk om de in de aarde aanwezige mineralen opneembaar te maken voor de planten.

-15% Bio Char. Bio char is pure koolstof die overblijft na zogenaamde pyrolyse van houtachtig materiaal. Bij pyrolyse wordt organisch materiaal bij hoge temperatuur maar zonder zuurstof ontleed in de componenten waaruit het is opgebouwd. Bio char verbetert de bodemstructuur, biedt onderdak aan nuttige bacterien en houdt voedingsstoffen vast zodat deze niet uitspoelen.

-10% Alfalfa en zeewier. Deze mix van alfalfa en kelp (zeewier) bevat het groeihormoon triacontanol. Daarnaast bevat het veel stikstof en kalium die na behandeling door de bacteriën beschikaar komen voor de plant.

-10% Insectfrass. Frass is de poep van herbivore insecten. Het bevat veel “chitin”, een stof die de celwanden versterkt waardoor planten minder bevattelijk worden voor plagen. Daarnaast bevat het belangrijke voedingsstoffen als Stikstof, Kalium en Fosfor.

-5% Vulkanische as. Dit zijn de kleinste deeltjes die tijdens een vulkaanuitbarsting de lucht worden ingeblazen. Het maakt de aarde luchtig en verbetert de waterhuishouding.

 

Preparatie

Living soil mix 

 

Nadat ik alle ingrediënten goed heb gemengd in de pot waar ik mijn plant ga kweken water ik de aarde in met 10% van de inhoud van de pot. Living soil werkt het beste in grote potten. Hoe groter hoe beter. Ik gebruik zelf een 40 liter pot en water de aarde dus in met 4 liter kraanwater met een eetlepel suikerriet melasse. Melasse bevat veel suikers waar de in de bodem levende bacteriën gek op zijn. Behalve dat de melasse het bodemleven stimuleert is het ook een rijke bron van stikstof.
Na het watergeven laat ik het mengsel een dag of drie op kamertemperatuur staan.
In deze periode worden alle levende elementen als het ware wakker en gaan aan de slag.
Alle componenten zitten nu in de aarde en je zult je plant alleen nog water hoeven geven. De bodem houd ik bedekt met een laag organisch materiaal.
Nu kunnen de zaailingen of stekken worden geplant.

Mulchen

Het afdekken van de toplaag met organisch materiaal heet “Mulchen”. Mulch is niet alleen een bron van plantenvoeding maar zorgt ook dat de toplaag van de aarde niet uitdroogt door directe lichtinval en blootstelling aan lucht.
Mulchen is erg belangrijk en ik blijf de aarde dan ook telkens weer opnieuw afdekken met organisch materiaal. Dit kunnen bladeren van de plant zijn of plantenmateriaal dat je van buiten aanvoert. Zelf gebruik ik hier vaak stro voor. Bovendien zaai ik mijn vers gemixte living soil in met klaver. Klaver draagt niet alleen bij aan het bedekt houden van de bodem maar het is ook een zeer goede stikstofbinder. Klaver neemt stikstof op uit de lucht een geeft dit via de wortels weer af aan de bodem. Stikstof is een van de belangrijkste voedingselementen tijdens de groeifase van een plant. Mede dankzij de klaver hoef je om je plant flink te laten groeien niet bij te voeden met stikstof. Zodra je plant groter wordt en er nog nauwelijks licht op de bodem valt sterft de klaver af en wordt weer opgenomen in de voedselketen.

Living soil

Ik heb de toplaag bedekt met stro om de aarde te beschermen tegen uitdroging. Om de wormenproductie te versnellen heb ik een doormidden gesneden pompoen op de aarde gelegd. Zijn ze gek op!

Water

Bij het kweken op living soil is het dus niet meer nodig voeding met het gietwater mee te geven. Het enige wat nog moet gebeuren is watergeven naar behoeve van de plant.
1 keer in de 2 weken geef ik wat suikerrietmelasse mee met het water. Melasse bevat veel suikers waar de in de bodem levende bacteriën gek op zijn. Behalve dat de melasse het bodemleven stimuleert is het ook een rijke bron van stikstof.
Omdat er geen voeding gegeven wordt blijven er geen schadelijke reststoffen achter in de aarde en kun je deze gerust meerdere malen gebruiken. Wortelresten en ander achtergebleven organisch materiaal kun je laten zitten. Deze zullen weer in de kringloop worden opgenomen.
Lezers uit landen waar het kraanwater gechloreerd is moeten er rekening mee houden dat chloor een soort anti bioticum is dat het bodemleven om zeep helpt. Zij zullen dus met regenwater of ander chloorvrij water moeten werken.

Living soilDe plant,een stek van 2 weken oud, kan  nu in de pot worden geplant.

Behalve voedsel voor wormen is de pompoen een bron van nuttige schimmels.

Ook het stro is een bron van bodemleven.

De klaver is na enkele dagen al opgekomen en bedekt de bodem

Mulch, schimmel en wormen

Week 4 van de bloeiperiode

Week 6 van de bloeiperiode

Dit belooft een krachtig medicijn te worden.

living soil1 dag voor de oogst

Mocht je na het lezen van deze blog zelf graag op living soil willen kweken maar je hebt geen zin in de zoektocht naar alle verschillende componenten dan kun je in onze webshop “Sana Preta” aanschaffen.
Dit preparaat bevat alle door Kameleo beschreven ingrediënten in de juiste verhoudingen gemengd.
Door deze te mixen met Light mix maak je in no time je eigen living soil.