Aardbeien kweken in een kweekkast Bonanza 1m2
16-5-2017
In deze blog wil ik jullie laten zien hoe je aardbeien kunt kweken in een kweekkast. Het hele jaar door. Je eigen verse aardbeien.
Stel je voor; hartje winter, ijs met eigen aardbeien! Chique!
Bonanza G-Leds 560
De kast waar ik de aardbeien in kweek is de Bonanza 1m2 met een G-Leds 560 kweeklamp. Dit is een kast met een kweekoppervlak van 1-m2. De kast is uitgerust met een G-tools 2 standen afzuiger met een capaciteit van 220 m3 op stand 1 en 360 m3 op stand 2. Ruim voldoende om de geringe warmte af te voeren van de G-Leds 560 kweeklamp.

De Bonanza 560 grow box 1-m2
De afzuiger zuigt de lucht eerst door een Prima Klima koolstoffilter voordat deze door het dak van de kast naar buiten wordt geblazen. Geactiveerde kool heeft als eigenschap dat het vervuilde deeltjes uit de lucht opneemt. Het filter zorgt dat de lucht wordt ontdaan van luchtjes en je geen overlast veroorzaakt. Handig wanneer je bijvoorbeeld met meststoffen werkt die stinken.
De “contacttijd” van de kool met de vervuilde lucht moet exact goed zijn voor de kool om de vervuilde deeltjes aan zich te binden. Het is daarom extreem belangrijk dat de capaciteit van het filter overeenkomt met de capaciteit van de luchtafzuiger.
Is de afzuiger te groot dan wordt de lucht te snel door het filter gezogen en is de contacttijd te kort. Is de afzuiger te klein dan gaat de lucht er te langzaam doorheen en is de contacttijd te lang. In beide gevallen wordt er niet goed gefilterd.
De door ons gebruikte afzuigers en filters komen uit de zelfde fabriek (Prima Klima) en zijn voor elkaar gemaakt. Je mag dus aannemen dat de contacttijd in de door ons ingebouwde afzuiger/filtercombinaties perfect is.
De opnamecapaciteit van kool is natuurlijk wel beperkt. Op een gegeven moment is de kool verzadigd en moet ze vervangen worden. Afhankelijk van de vervuiling en luchtvochtigheid gaat een filter van de Bonanza G-Leds 560 bij continue gebruik ongeveer een jaar mee.
De afzuiger draait 24/7, dit zorgt voor onderdruk in de kast. De onderdruk zorgt voor een luchtstroom van buiten de kast naar binnen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er ongefilterde lucht uit de kast lekt. De lucht kan alleen naar buiten door het koolstoffilter.
Lucht is net als water en zal de weg van de minste weerstand volgen. Om de koele, CO2 rijke, lucht naar binnen te laten zijn er 4 luchtinlaten onder in de achterwand van de kast gemonteerd.
De luchtinlaten bestaan uit twee delen, een buisstuk met een diameter van 70 mm welke door een gat in de achterwand wordt gestoken en een deksel die over het buisstuk wordt geklikt zonder hem helemaal af te sluiten. Zo wordt door de onderdruk frisse lucht de kast ingezogen zonder dat licht naar buiten kan vallen.

Dwarsdoorsnede van de luchtinlaat
Doordat de inlaten onderaan de achterwand zijn gemonteerd en het filter (het lucht aanzuigpunt) aan de voorkant van het plafond ontstaat er een luchtstroom diagonaal van onder naar boven door de kast. Ideaal.
Tegen het plafond van de kast is een G-tools timerbox gemonteerd. Met het klokje op de schakelkast kunnen twee van de 5 stopcontacten automatisch worden AAN en UIT geschakeld. In een van deze contacten gaat de stekker van de G-Leds 560 kweeklamp en met het klokje kun je het aantal uren licht per etmaal instellen. Ik heb het klokje nu ingesteld op 18 uur per etmaal AAN.
Op de overige 3 stopcontacten staat continue spanning. Deze gebruik ik voor een zwenkventilator en het eb & vloed irrigatiesysteem. Daarover later meer.
G-Leds 560
De vraag naar led kweeklampen is de laatste jaren explosief toegenomen. Het aanbod ook. Het is voor de leek daardoor lastig geworden om “door de bomen het bos nog te zien”. Door een fabriek van betere led lampen laten we een eigen ledlamp produceren, de G-Leds. Voor deze lampen wordt een bestaand armatuur gebruikt maar hebben we zelf het led paneel samen laten stellen.
De G-Leds hebben dus een uniek spectrum. Het led paneel is opgebouwd uit Cree en Osram led diodes. Cree en Osram behoren tot de beste led producenten op dit moment.

De G-Leds 560 waar ik mee ga werken
De G-leds zijn beschikbaar in 4 modellen. Afhankelijk van het te belichten oppervlak kies je een model. Het model waar ik in deze kweek mee werk is de G-Leds 560. Ideaal voor een oppervlak van 100 x 120 cm.
Op de lamp zitten 3 schakelaars waarmee de 3 verschillende groepen leds afzonderlijk aan en uit geschakeld kunnen worden. De groep witte leds gebruik je voor wortelende stekken of net ontkiemde zaden. De witte en blauwe groep gaan samen aan voor planten in hun vegetatieve (groei) fase. Wanneer de planten gaan bloeien en vruchten zich gaan ontwikkelen doe je de rode groep erbij aan.
Voorlopig doe ik alleen de witte en de blauwe leds aan.

Met de schakelaars op de lamp schakel ik de witte en blauwe leds in
Het ledvermogen van deze lamp is 560W, dit is te vergelijken met een 600W natrium lamp. Het opgenomen vermogen, het werkelijke verbruik, is 360W. Als je de G-Leds 560 12 uur per etmaal op vol vermogen aan hebt kost dit je slechts €22,-/maand aan stroom.
Aardbeien kweken in een kweekkast met een eb & flow kweeksysteem
Het gebruik van een geautomatiseerd bewateringssysteem heeft alleen maar voordelen bij het aardbeien kweken in een kweekkast . Het geeft je de vrijheid een paar dagen van huis te gaan en, veel belangrijker, het vergroot je opbrengsten aanzienlijk.
Net als jij houden je planten van hun maaltijden op vaste tijden.
In de vorige blog, basilicum kweken op steenwol, heb ik met een automatisch druppelirrigatiesysteem gewerkt.
Het eb & vloedsysteem wat ik nu gebruik lijkt hier erg op en bestaat uit veel dezelfde onderdelen.

eb & vloed irrigatiesysteem voor de Bonanza 1m2
Het eb & vloed systeem is ideaal voor kweek in potten met aarde of een cocosubstraat.
De planten worden niet van boven gedruppeld zoals bij het druppelirrigatiesysteem maar staan in een tray die opgezette tijden vol loopt met water en dan weer leeg loopt. Eb & vloed.
Het is dus belangrijk dat je werkt met potten met gaten in de onderkant of zoals in mijn geval textielpotten.
Net als het druppelirrigatiesysteem bestaat het eb & vloedsysteem uit een aluminium kweektafel met daarop een lekbak met opstaande rand (Deense bodem). Onder de tafel wordt een watervat geplaatst waarin zich 2 pompen bevinden. Een van de pompen is een circulatiepomp en dient om de voedingsoplossing in beweging te houden. Zo slaat de voeding niet neer, wordt zuurstof aan de oplossing toegevoegd en is de oplossing minder bevattelijk voor bacteriegroei.
Het watervat vul ik met met 30 liter water en 30ML Aptus All in One voeding en 7,5ML Startbooster, de wortelstimulator van Aptus. Met PH- zuur ik de oplossing af naar 6,4.
De tweede pomp is met klikkoppelingen verbonden aan het afvoerputje van de Deense bodem.
Een tijdklok schakelt deze pomp 1 x per dag 2 minuten AAN. Als de pomp aanslaat wordt er een laagje water van 2 cm in de Deense bodem gepompt. Via de gaten in de onderkant van de pot loopt het water de potten in en zuigt de aarde zich vol met water en voeding.
Zodra de pomp afslaat loopt het water door de zwaartekracht via de pomp weer terug in het watervat.

De aluminium kweektafel wordt in de kast geplaatst

De Deense bodem wordt op de tafel gelegd

Het watervat gaat onder de tafel met de Deense bodem

De opvoerpomp klik je aan de afvoer onder de Deense bodem

De watertank kan nu gevuld worden met water en voeding. De oplossing zuur je daarna af tot een niveau van PH 5,8 a 6,4.

De stekker van de opvoerpomp gaat in de tijdklok en die van de circulatiepomp in de meegeleverde stekkerdoos

Als de pomp aanslaat wordt een laagje voedingswater in de Deense bodem gepompt
Nu de kast en het eb & vloed irrigatiesysteem zijn geinstalleerd kunnen de aardbeien geplant worden. Ik heb 15 aardbeiplantjes die ik in 3,8 liter Rootpouch potjes plaats. Rootpouch potten zijn gemaakt van textiel. Dit is bijzonder luchtdoorlatend wat een zeer gunstig effect heeft op de wortelgroei. De belangrijkste reden waarom ik er mee werk is dat deze potten het erg goed doen in een eb & vloed irrigatiesysteem. Wanneer de Deense bodem vol loopt met water komen de potten met de onderkant in het water te staan. Het water dringt eenvoudig door het textiel. Daarnaast houdt het textiel zelf ook het nodige vocht vast.
Nu alle 15 aardbeien in de kast staan hoef ik alleen nog de tijdklok van de toevoerpomp en de tijdklok van de ledlamp in te stellen.
Voorlopig lijkt me 1 voedingsbeurt per etmaal voldoende dus programeer ik de digitale tijdklok op 1 x 2 minuten AAN. Mochten de planten behoefte krijgen aan meer water dan kan ik een extra voedingsbeurt van 2 minuten instellen.
De tijdklok voor de lamp stel ik in op 18 uur per etmaal AAN. Ik schakel alleen de blauwe en de witte leds aan.
De komende week zal ik verder geen omkijken hebben naar de kweek.

De aardbeien gaan in 3,8 liter Rootpouch potjes gevuld met Guanokalong aarde

16-5-2017 er staan 15 Aardbeien staan er in de kast
2-6-2017
Het is alweer ruim 2 weken geleden sinds de laatste blog over “aardbeien kweken in een kweekkast”. De aardbeienplantjes zijn flink gegroeid. De eerste aardbeien zijn verschenen en beginnen ook al rood te kleuren. De wortels van sommige aardbeien groeien al door de Rootpouch potten.

De aardbeien op 2-6-2017. Tot vandaag stonden alleen de witte en blauwe leds aan. 18 Uur per etmaal.

Er komen al aardbeien aan de planten en sommige beginnen al te kleuren.

Bij sommige aardbeien groeien de wortels al door de onderkant van de Rootpouch potten.
Spint
Slecht nieuws! Bij een nadere inspectie zie ik kleine beestjes bewegen over een van de zwakker uitziende plantjes.
Wanneer ik goed kijk zie ik ook dat er een fijn spinrag over de bladeren is gewoven.
Als ik hier niet snel wat aan doe zal de hele kast binnen een week of twee overwoekerd zijn. In de zomermaanden is een uitbraak van een plaag moeilijk te voorkomen. De eitjes kunnen in de aarde gezeten hebben of zijn op de kleren van een van de showroombezoekers meegereisd.
Spuiten dus. Ik maak altijd m’n eigen biologische pesticide, een mengsel van rode peper, knoflook en afwaszeep. De spintplaag is nog klein genoeg om met dit relatief “softe”middel onder controle te houden.

De spint en de spinrag zijn duidelijk zichtbaar. Tijd voor actie.
De lichtperiode zet ik voorlopig op 16 uur per etmaal AAN. Aardbeien groeien en bloeien immers in de zomermaanden wanneer de daglengte ook rond de 16 uur ligt. Daarnaast heb ik ook de rode leds ingeschakeld. De aardbeien beginnen nu vruchten te ontwikkelen en kunnen wel wat extra (rood) licht gebruiken. Het voedingsschema hou ik voorlopig hetzelfde. Aptus All in one basisvoeding.
De Aptus startbooster vervang ik voor de “Regulator”.

De rode leds worden ingeschakeld

De licht AAN periode breng ik terug van 18 naar 16 uur per etmaal

De aardbeien in het typische rood/paarse led licht.
12-6-2017
De spint uitbraak heb ik redelijk onder controle gekregen. Vandaag heb ik nogmaals het mengsel van rode peper, knoflook en afwaszeep over de aardbeien gespoten omdat de spinteitjes van 10 dagen waren uitgekomen.
Ik heb ondertussen al een aardige aardbei productie op gang gekregen. Vandaag heb ik een krappe 5 ons aardbeien geplukt. De productie zal de komende weken een enorme vlucht gaan nemen. Hoe meer je plukt hoe meer er terug komen.

Vandaag, 12-6, m’n eerste 450 gram aardbeien geoogst