Ventilatie
Een goed geventileerde kweekruimte is essentieel voor een succesvolle kweek. Een luchtafzuiger zorgt voor de afvoer van warmte, ontstaan door het gebruik van kweeklampen, en de aanvoer van frisse, CO2 rijke lucht. Door de zuigzijde van de ventilator te verbinden met een koolstoffilter worden alle geuren uit de lucht gefilterd voordat deze uit de kweekkast wordt geblazen. Zo voorkom je overlast en ongewenste luchtjes.
Buisventilatoren
Het vermogen en type lamp dat je gebruikt bepaalt welke buisventilator je nodig hebt. Hoe groter de warmteafgifte, hoe groter de capaciteit. Een simpele indicatie voor de benodigde capaciteit is 50% is van het totale wattage van je kweekverlichting. Dus als je bijvoorbeeld een 600 Watt lamp gebruikt heb je een buisventilator nodig die minstens 300 m3 lucht/uur kan verplaatsen. Het is altijd beter om dit ietwat ruimer te nemen. Er zijn ook buisventilatoren met een ingebouwde thermostaat die ervoor zorgen dat ze harder gaan draaien als de temperatuur in de kast stijgt. Wanneer de temperatuur daalt (wanneer de lamp uit is) schakelt de buisventilator automatisch over op een lager toerental en produceert zo minder geluid.
Fancontrollers
Een andere optie is om een extern apparaat te gebruiken die het toerental van je ventilator bepaald. Er zijn controllers die andere aspecten dan temperatuur gebruiken om te bepalen hoe hard de ventilator moet draaien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan luchtvochtigheid. Er zijn ook controllers die de afzuiger kunnen schakelen tussen meerdere snelheidsniveau’s. Zo kan je nog verder gaan in het perfectioneren van het klimaat in de kweekkast. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je een fancontroller nooit in combinatie gebruikt met een ventilator die al een ingebouwde controller of schakelaar heeft. Als je een fancontroller gebruikt met een van onze 2-speed ventilatoren moet je er altijd voor zorgen dat deze op stand 2 staat.
Prima Klima Eco Filters
Het type koolstoffilter dat je nodig hebt hangt af van de capaciteit van de buisventilator die eraan verbonden is. De contacttijd van de gecontamineerde lucht met de geactiveerde kool moet precies goed zijn om de filter op de juiste manier zijn werk te laten doen. Als de lucht te snel of te langzaam door de kool wordt gezogen is de contacttijd te kort of te lang en heeft de filter geen kans om de vervuiling op te nemen.
De levensduur van een koolstoffilter wordt dus bepaald door de hoeveelheid geactiveerde kool waarover ze beschikt en de mate van luchtverontreiniging.
Prima Klima Eco filters hebben een gemiddelde levensduur van 11 maanden.
Prima Klima Industry Filters
Mocht je liever een filter met een wat langere levensduur hebben dan zou je moeten kiezen voor een Prima Klima Industry filter. Deze beschikken over een dubbele hoeveelheid geactiveerde kool en gaan daardoor tot wel twee keer langer mee.
Buiten de exceptionele kwaliteit van de geactiveerde kool heeft Prima Klima ook een gepatenteerde techniek ontwikkeld om de kool beter in de filter te passen. Dit betekent dat elke kubieke centimeter geactiveerde kool in zijn geheel kan worden ingezet voor het ultieme doel: krachtige, industriële luchtfiltering!
Als je niet precies weet welk ventilatie systeem je moet kiezen, neem gerust contact met ons op. Ons ervaren team helpt je graag verder!