Edamame kweken in potten met aarde

Edamame kweken in potten met aarde, 13-9-2017

Edamame is een sojavariant die veel als snack wordt gegeten in Japan. De bonen worden licht gekookt, bestrooid met zeezout en vervolgens in z’n geheel opgediend. Heerlijk met een soja dipsaus en……….super gezond.
Het leek me leuk om te proberen de bonen in een van onze kasten te kweken. Ik heb nooit iemand Edamame sojabonen binnen onder een lamp zien kweken. Op internet kon ik er ook niks over vinden. Misschien gaat het ook niet en wordt deze blog een totale mislukking.
Toch heb ik er voor gekozen de blog “real time” op de website te plaatsen omdat jullie me dan misschien kunnen steunen met advies en tips.
Dit kan via onze contactpagina of via Facebook.

Het Plan

Ik wil kweken in potten met aarde van 8 x 11 liter. In elke pot moeten uiteindelijk 2 edamame planten komen te staan. De potten komen in twee rijen in de kast te staan. Tussen de twee rijen ga ik op ongeveer 1,20 meter hoog een balkje monteren waarover een plantnet gehangen wordt. De onderste uiteinden van het net wil ik aan de bovenrand van de potten bevestigen zodat het net als een soort piramide tussen de twee rijen potten komt te hangen (foto volgt). De bonen kunnen dan over het net naar het licht groeien terwijl de onderste delen toch voldoende licht krijgen.
De kast waarin ik ga werken is de Bonanza 600. Omdat ik de planten in het begin niet te veel licht wil geven heb ik het standard Eurogear 600W voorschakelapparaat waarmee de kast is uitgerust vervangen voor een Lucilux electronische dimbare 600W voorschakelapparaat.
Zo kan ik de planten in het begin 250Watt verlichting geven, als ze wat gegroeid zijn 400Watt en uiteindelijk 600W.
Scheelt ook op de stroomrekening.

kweken in potten met aarde

De Bonanza 1m2 grow box met dimbare ballast.

Het dimbare voorschakelapparaat kan de lamp op 250, 400, 600 en 660 Watt laten branden

De zaden zaai ik in turfpotjes en laat ik eerst een tijdje voorgroeien onder een 2 x 55Watt spaarlamp. De potjes met de zaden gaan in een propagator zodat de luchtvochtigheid hoog blijft. De net ontkiemde plantjes hebben nog nauwelijks wortels en zijn voor hun vochtopname aangewezen op hun bladeren waarmee ze vocht uit de lucht kunnen opnemen. Zodra ze groot genoeg zijn en de wortels groeien door de wand van de potjes gaan de plantjes met potje en al in de 16 liter potten. Twee per pot. De turfpotjes zullen uiteindelijk vergaan in de aarde.

edamame kweken

Envy,de Edamame bonen waar ik voor heb gekozen

kweken in potten met aarde

De bonen gaan in een turfpotje ongeveer 2cm in de grond

kweken in potten met aarde

16-9-2017

Na 2 dagen komen de eerste bonen al op. Eerst breekt de aarde open op de plek waar de boon ontspruit, vervolgens springt er meteen een klein plantje op met een eerste paar blaadjes. Dit gebeurt allemaal binnen 24 uur. Je kunt de bonen zien groeien. Ook de wortels groeien erg snel. Na nog een dag groeien de wortels al door de turfmolmpotjes.
De wortels kunnen slecht tegen het licht en verdrogen snel. Daarom besluit ik om ze nu al meteen over te potten naar de 11 liter potten en zet uit onder de 600 Watt dimbare Lucilux natriumdamp lamp. 2 Planten per pot.
De potten vul ik met Guanokalong aarde. Een rijk met vleermuizenmest bemeste aarde waar de bonen voorlopig genoeg voeding uit kunnen halen.

edamame kweken

Binnen drie dagen kwam 90% van de bonen op

edamame kweken

De wortels groeien al door de turfpotjes

kweken in potten met aarde

De edamame in de 11 literpotten

3-10-2017

De bonen groeien als kool. Ze zijn wel erg sprietig en fragiel. De bonen hebben ondersteuning nodig en zoeken naar iets om langs omhoog te groeien. Tijd dus om het “klimrek” te installeren.
Op 40 cm onder de lamp ga ik over de volle breedte van de kast een aluminium profiel monteren. Daar gooi ik een plantnet overheen wat ik aan de onderzijde bevestig aan de rand van de potten. Zo ontstaat een taps toelopend klimrek waarover de bonen naar de lamp kunnen groeien terwijl de onderkant van de planten ook nog voldoende licht zullen krijgen. Althans dat hoop ik dat het zo gaat werken.

Op 40 cm onder de lamp monteer ik eerst deze steunen aan de zijwanden van de kast

Over de steunen leg ik een aluminium u-profiel

Nu heb ik een stevige bevestiging voor het plantnet

kweken in potten met aarde

Het plantnet gaat over het profiel en is bevestigd aan de randen van de potten. Het perfecte “klimrek”

10-10-2017

Dat bonen snel groeien is bekend maar dit overtreft alle verwachtingen. Sinds vorige week het net gespannen is groeien ze met wel 10 cm per dag. Het was een leuk idee geweest de bonen in het begin te nummeren en vervolgens een wedstrijd te organiseren welke als eerste de top van het net bereikt zou hebben.

kweken in potten met aarde

De edamame op 10-10-2017

edamame kweken

De bonen slingeren zich via het net omhoog

Blumat irrigatiesysteem

Ik verwacht dat de bonen uiteindelijk zo zullen uitdijen dat het lastig zal worden om de achterste rij potten te bereiken met de gieter. Daarom lijkt het me een goed idee de potten aan te sluiten op een Blumat automatisch bewateringssysteem.
Het systeem bestaat uit een watervat dat op een verhoging naast de kast wordt geplaatst en 8 Blumat sensoren. Een voor iedere pot. De Blumat sensoren zijn met een waterslang met het watervat verbonden. Wanneer de aarde in de potten uitdroogt openen de Blumats zich en druppelt het water uit het hoger gelegen watervat in de pot. Wanneer de aarde nat is sluit de Blumat zich weer en stopt het druppelen. Dit systeem werkt perfect en geheel zonder pompen en tijdklokken.
Straks, wanneer de bonen groter zijn en voeding nodig hebben, kan ik dit simpel in het watervat aan het water toevoegen.
Het systeem wordt geleverd met een circulatiepomp zodat de voeding niet neerslaat en er zuurstof aan de oplossing wordt toegevoegd.

blumat

In elke pot wordt een Blumatsensor geplaatst

blumat

De sensoren worden onderling en met een watervat naast de kast verbonden

25-10-2017

De eerste planten hebben de top van het net al ruim een week geleden bereikt. De vraag is hoe ik ze nu verder kan laten groeien. Ik hoop dat de groei omhoog nu zal stoppen en de planten zich over hun lengte gaan vullen met blad en bonen. De eerste bonen hebben zich al laten zien. Aan enkele van de planten groeien al de welbekende peulen met de typische witte haartjes.

kweken in potten met aarde

The planten op 25-10-2017

edamame kweken

25-10-2017 de eerste bonen verschijnen

edamame kweken

25-10-2017  De lamp wordt een standje hoger gezet, 400 Watt