Uw urban farming project?

Urban farming

Urban farming is de toekomst: kweken in de stedelijke omgeving

Urban farming of stadstuinbouw is het kweken van groentes en kruiden in een stedelijke omgeving. Dus niet zoals we dat nu kennen in een kas of op een akker.
De voordelen zijn legio. Er worden geen pesticiden gebruikt en de gewassen worden direct bij de afzetmarkt gekweekt. Verser bestaat niet!
Daar komt nog bij dat veel tijd, geld en energie wordt bespaart op transport- en opslagkosten. De meeste groentes in de winkel hebben een reis van duizenden kilometers afgelegd voordat ze te koop worden aangeboden. Meestal zijn ze al die tijd gekoeld opgeslagen wat ook weer een impact op milieu en versheid heeft.

17 jaar ervaring met urban farming

Het kweken van planten in een afgesloten ruimte is een discipline die wij met veel vallen en opstaan onder de knie hebben gekregen. 17 Jaar ontwerpen, produceren en testen van kweekkasten heeft een enorme schat aan kennis opgeleverd. Met deze kennis en ervaring kunnen wij een snel te realiseren ontwerp voor uw urban farming project maken waarin het hele jaar groenten en kruiden kunnen worden gekweekt. Dit kan in een school, restaurant, verzorgingstehuis of een container op een parkeerplaats zijn!

Naast know how beschikken wij over een eigen werkplaats en een groot assortiment technische tuinbouw apparatuur. Wij kunnen een custom made installatie ontwerpen en iedere locatie omtoveren tot stadsmoestuin. Dit kan op iedere gewenste locatie en ten behoeve van ieder gewenst doel. Te denken valt aan een school waar men om educatieve redenen wil kweken. Of om esthetische redenen in een winkel,  Als sociale bezigheid en dagbesteding in een verzorgingstehuis. Een restaurant waar de koks zelf die speciale gewassen oogsten die nergens anders te krijgen zijn. Of in een volledig omgebouwde zeecontainer die op een plek wordt neergezet waar tijdelijk behoefte is aan verse groentes.

Multi layer

De meeste van onze projecten bestaan uit kweeksystemen van meerdere etages.
Door de hoogte in te gaan wordt per gebruikte vierkante meter grond veel kweekoppervlak gerealiseerd. De systemen kunnen zowel worden gebruikt voor het kweken van planten in potten met aarde als volgens een hydro methode waarbij helemaal geen kweekmedium wordt gebruikt.

Duurzaam water en stroomgebruik

Onze kweekinstallaties zijn recirculerende systemen. Hierbij wordt iedere niet direct opgenomen druppel water teruggevoerd naar een watervat om opnieuw aan de plant te kunnen worden aangeboden.
Energiezuinige led kweeklampen voorzien de planten van licht. Deze lampen geven weinig warmte af waardoor waterverdamping door de plant zeer gering is.
De leds creëeren met relatief weinig stroomverbruik voldoende licht in het juiste spectrum om allerlei groentes en kruiden te kunnen kweken. Te denken valt aan de meeste bladgroentes, kruiden maar ook eetbare bloemen zoals oxalis. Dit kan zonder toevoeging van extern zonlicht.
Deze factoren maken het maken het mogelijk dat iedere ongebruikte ruimte is te gebruiken als stadstuin. Zolang er maar water en stroom is.

Eenvoudig

Misschien wel het grootste voordeel van onze urban farming projecten is dat ze zeer eenvoudig zijn in onderhoud en gebruik. De systemen zijn erg “straight forward” en beschikken niet over ingewikkelde besturingssoftware of andere apparatuur die alleen door professionals kan worden bedient.
De laagdrempeligheid van onze projecten stelt iedereen in staat stads-tuinbouwer te worden.
Uiteraard zijn wij op de achtergrond beschikbaar om te helpen en adviseren bij de installatie en het gebruiksonderhoud. 

Ter illustratie volgt hieronder een beschrijving van een onlangs door ons gerealiseerd project.

Begin december 2021 hebben we het eerste deel van dit project gerealiseerd in de kelder van restaurant Het Seminar in Zenderen, Overijssel. Het Seminar, in het bezit van een groene Michelin ster, heeft als doelstelling 100% zelfvoorzienend te worden. Naast weilanden, moestuinen en een voedselbos is er nu dus ook een binnentuin.
Het door ons opgeleverde eerste deel bestaat uit 10m2 kweekoppervlak, verdeeld over 2 etages voor het kweken van bladgroentes en kruiden.
De opstelling bestaat uit een palletstelling waarin 10 kweekbakken van 140 x 70 x 15cm zijn geplaatst. Deze worden vanuit een kliko afvalcontainer continu volgepompt met een water/voedingsoplossing tot er een nivo van zo’n 5 cm in de bakken staat. Hierna loopt de voedingsoplossing via een overloop terug naar een tweede kliko die als opvang retourwater dient.
Bij deze zogenaamde hydro kweekmethode hangen de planten dus rechtstreeks met hun wortels in het water. Geen geknoei met aarde of ander kweekmedium dus.

Voor de verlichting hebben we gekozen voor 18 stuks led kweekbars van 80 Watt. De hele installatie verbruikt 1440 Watt voor de verlichting. Daarnaast wordt er nog zo’n 300 Watt stroom verbruikt aan pompen en ventilatiesystemen.

In februari 2022 werd ons gevraagd een tweede deel erbij te bouwen. Deze keer voor het kweken van tomaten en paprika’s. Het hydro kweken was kennelijk goed bevallen want ook deze opstelling moest op dezelfde manier worden ingericht.
Deze keer hebben we vierkante PVC buizen gebruikt van 150cm lang. 7 Stuks in totaal. Om een zelfde “look” te creëren als de eerste opstelling hebben we weer een palletstelling gebruikt om de buizen in te plaatsen. Ook hier staan de planten in mandjes die voor de water aan- en afvoer zijn aangesloten op twee kliko’s. 

Omdat tomaten- en paprikaplanten behoorlijk groot kunnen worden kan er slechts één etage worden gerealiseerd. Voor het kweken van bloeiende, vruchtdragende planten is aanzienlijk meer licht nodig dan voor het kweken van bladgroentes en kruiden. Daarom diende ook de verlichting aangepast te worden. In dit tomatenkweekrek van ongeveer 3,4 m2 kweekoppervlak hangen 4 led kweeklampen met een vermogen van 250 Watt per stuk. Per m2 hangt er dus 294 Watt aan verlichting boven de tomaten. Ter vergelijking, boven de eerste kweekopstelling voor bladgroentes hangt 144 Watt per m2.

De lampen die gebruikt zijn in de tomatenopstelling zijn dimbaar. Hierdoor kan in de beginfase wanneer de planten nog klein zijn en minder behoefte aan licht hebben minder licht toegediend worden. Zo wordt ook stroom bespaart.

Er zitten ongeveer twee maanden tussen de oplevering van het eerste en het tweede deel van de kwekerij. Toen wij bezig waren met de installatie van het tweede gedeelte was het eerste deel al volledig tot bloei gekomen en liepen de koks af en aan voor het oogsten van de gewassen.

Nieuwsgierig geworden?

Wil je ook graag voor jezelf of je organisatie een indoor farm beginnen?
Wij willen je hier graag bij helpen. Download onderstaande vragenlijst, vul hem in en mail hem naar ons. Wij kunnen aan de hand van je antwoorden een eerste ontwerp en vrijblijvende offerte maken.