Urban farming

Urban Farming is de toekomst

Urban farming of stadstuinbouw is het kweken van groentes en kruiden in een stedelijke omgeving. Dus niet zoals we dat nu kennen in een kas of op een akker.
De voordelen van urban farming zijn legio. Er worden geen pesticiden gebruikt en de gewassen worden direct bij de afzetmarkt gekweekt. Verser bestaat niet en er wordt veel tijd, geld en energie bespaart op transport- en opslagkosten. De meeste groentes in de winkel hebben een reis van duizenden kilometers afgelegd voordat ze te koop worden aangeboden. Meestal zijn ze al die tijd gekoeld opgeslagen wat ook weer een negatieve impact op het milieu en versheid heeft.

17 jaar ervaring met indoor kweeksystemen

De door ons opgedane kennis en ervaring met kweekkasten maakt ons natuurlijk tot experts op urban farming gebied. Wij kunnen een custom made installatie ontwerpen maar hebben ook een eigen modulair kweekrek waarmee we iedere locatie kunnen omtoveren tot stadsmoestuin. Omdat de kweekrekken in onze eigen werkplaats geheel worden voorbereid kunnen zeer snel projecten worden gerealiseerd. Dit kan op iedere gewenste locatie; een school, een winkel,  een verzorgingstehuis, een restaurant of zelfs in een zeecontainer op een parkeerterrein.
Afhankelijk van de beschikbare ruimte worden er een aantal rekken geplaatst. De kweekrekken worden vervolgens aan een watervat gekoppeld waar vanuit de planten hun voeding krijgen. Eenmaal draaiend vergt 1 rek slechts een half uur onderhoud per week. Het leeuwendeel hiervan zal bestaan uit het oogsten van de gewassen.

Multi layer

De meeste urban farming projecten bestaan uit kweeksystemen van meerdere etages.
Door de hoogte in te gaan wordt per gebruikte vierkante meter grond veel kweekoppervlak gerealiseerd. De rekken bestaan uit 4 etages van samen 2 vierkante meter kweekoppervlak. De kweker kan hier zijn planten in potten met aarde of volgens een hydroponics methode kweken. Energiezuinige led kweeklampen voorzien de planten van licht.
Omdat de leds dicht boven het gewas kunnen hangen kan de hoogte tussen de etages tot een minimum worden beperkt. Deze bedraagt slechts 50 cm. Dat betekent dat bij een plafondhoogte van 2 meter op iedere beschikbare vierkante meter een kweekoppervlak van 4m2 kan worden gecreëerd!

Duurzaam water en stroomgebruik

Het waterverbruik bij urban farming projecten is vele malen lager dan die bij reguliere tuinbouwmethoden. Zo wordt er geen water in de brandende zon gegeven waarbij vaak wel 90% van het gietwater verdampt. Onze kweekrekken zijn recirculerende systemen. Hierbij wordt iedere niet direct door de planten opgenomen druppel water teruggevoerd naar het watervat om opnieuw aan de plant te kunnen worden aangeboden.
Ook is de waterverdamping door de plant een stuk lager doordat de leds weinig warmtedruk opleveren.
Deze leds creëeren met relatief weinig stroomverbruik voldoende licht in het juiste spectrum om allerlei groentes te kunnen kweken. Te denken valt aan de meeste bladgroentes, kruiden maar ook eetbare bloemen zoals oxalis. Dit kan zonder toevoeging van extern zonlicht.
Deze factoren maken het maken het mogelijk dat iedere ongebruikte ruimte is te gebruiken als stadstuin. Zolang er maar water en stroom is.

Eenvoudig 

Misschien wel het grootste voordeel van onze urban farming projecten is dat ze zeer eenvoudig zijn in onderhoud en gebruik. De systemen zijn erg “straight forward” en beschikken niet over ingewikkelde besturingssoftware of andere apparatuur die alleen door professionals kan worden bedient. De aansturing van de kweekrekken verloopt via een simpele gratis te downloaden app.
De laagdrempeligheid van onze projecten stelt iedereen in staat stads-tuinbouwer te worden.
Uiteraard zijn wij op de achtergrond beschikbaar om te helpen en adviseren bij de installatie en het gebruiksonderhoud. 

Nieuwsgierig geworden?

Heb je plannen om voor jezelf of je organisatie je eigen groentes en kruiden te kweken en zie je wel wat in ons systeem? Neem dan geheel vrijblijvend contact op. Aan de hand van je plannen en de beschikbare ruimte kunnen we je een geheel vrijblijvende aanbieding doen.

Container video